För många av oss är Italien synonymt med pizza. Även om vi i Sverige har våldfört oss på det italienska köket, genom att skapa styggelser som Hawaiipizza och kebabpizza, beställer vi med jämna mellanrum fortfarande de klassiska italienska pizzorna som till exempel Margherita eller Vesuvio. Men det italienska köket är så mycket mer än bara pizza. Italien har en otrolig bredd i sin matkonst. Även om man i Italien har samma passion för smaker och färger, har det italienska köket i de södra delarna av Italien inte mycket gemensamt med hur man äter i de norra delarna.
Italienska pastarätter
De italienska pastarätterna ligger inte långt efter pizzan, när det kommer till vilken mat som vi förknippar med den italienska kokkonsten. Vi har alla vuxit upp med olika försvenskade pastarätter som spagetti med köttförsås och stuvade makaroner. När vi sedan har begett oss ut i vuxenlivet har vi skapat våra egna pastarätter. De dominerande ingredienserna har ofta bestått av grädde och vitlök, en kombination som inte är särskilt vanlig i det genuina italienska köket.
Den som vill laga genuina italienska pastarätter kan använda sig av Cannelloni som bas, och därefter fylla dessa efter eget tycke och smak. Klassiska italienska fyllningar när man använder sig av Cannelloni är tomatsås, Ricotta, spenat och parmesanost. Vill du göra försvenskade versioner kan du även använda dig av kyckling, svamp och även en hederlig köttfärssås. Det är egentligen endast fantasin som sätter stopp. Cannelloni är en utmärkt bas för den som vill experimentera med det italienska köket.
Det norditalienska köket
I de norra delarna av Italien är det inte pastan som är huvudingrediensen. I Milano och dess omgivningar är det ofta ris som utgör basen i matlagningen. En genuin och vällagad risotto smakar aldrig så gott som när den blir serverad på någon av Milanos små familjerestauranger. En annan vanlig ingrediens i det norditalienska köket är kalvkött, något som i princip aldrig används i de sydligare delarna av landet. För den som vill ha en något lättare måltid kan en vegetarisk minestronesoppa vara ett gott alternativ.
Drycker
En italiensk måltid är inte komplett utan ett italienskt vin som dryck. En bra grundregel vid val av vin är att välja ett vin som kommer från samma region som maten.. En tallrik med Caponata ska självfallet kompletteras av ett vin från Sicilien, precis som det är lika självklart att en pasta Carbonara ska få sällskap av ett vin från landsbygden utanför Rom. Vill man därefter avsluta den italienska måltiden med stil finns det ett fantastiskt urval av dessertdrycker som passar väl till en kopp espresso. Den som dras till lite mörkare smaker kan välja ett glas med Amaretto eller Amaro och den som vill avsluta med lite fräschör kan istället välja att fylla sitt glas med Limoncello.