Något som många tycker om att äta är en härlig, nygräddad pizza med tunn, krispig botten eller tjock, frasig botten i en panpizza! Pizzor går att variera med olika pålägg, men gemensamt för alla pizzor är att man har ost och tomatsås som bas.
Ovanliga pizzor med annorlunda pålägg
Många är vana att äta de vanligaste pizzorna som capricciosa, vesuvio, margherita, inbakad calzone, bussola eller Hawaii och kebabpizza. De vanligaste ingredienserna i en pizza är ofta ost och tomatsås och botten består av pizzadeg. Det finns andra typer av udda och unika pizzor som man kan äta. Är man på besök i Skellefteå, kan man beställa en så kallad ”Calskrove”. Pizzan är för den riktigt hungrige och är inbakad med pommes, hamburgare, ost och sallad. I Piteå kan man äta en så kallad ”Julpizza”, som kan ha allt från prinskorv och skinka, till rödbetssallad, lax eller en pizza med Janssons frestelse. Ska man slå på stort kan man själv skapa sig en pizzatårta! Tårtan är helt enkelt flera lager av pizzor som bakas ihop till en enda tårta. I Forshaga, som ligger i Värmland, kan man finna en pizza som heter Pissagetti. Pizzan är halvinbakad och innehåller allt vad en normal pizza ska ha, men även pålägg som spagetti. Pizza kan varieras i oändlighet men då den ofta är väldigt fet, kan det vara bra att få i sig lite fibrer. Då kan man unna sig gudomligt gott knäckebröd i många sorter för att balansera upp kroppens behov av fibrer.
Att laga pizza själv
Att göra en pizza själv behöver inte alls vara krångligt och en hembakad pizza är riktigt gott att unna sig! Det finns riktigt bra tips hur man lagar en pizza som blir god och smakrik. Ett mycket smart tips för att få en så krispig botten som möjligt, är att inte lägga på sås förrän man ska grädda. Då hinner inte pizzadegen stå och dra in vätska. Det finns många ostar som passar till pizza, men ett säkert kort för att få den där ”trådiga osten”, är att vara generös med mozzarella! Man kan välja valfria pålägg och tomat är alltid en god smaksättare, samt färska kryddor. När man gräddar en pizza ska man faktiskt ha så hög temperatur som ugnen klarar. Hög temperatur och kortare tillagningstid ger bättre yta och krispighet. En klok investering är en så kallad ”baksten”. En baksten är en stenplatta som man kan ha pizzan på i ugnen för bättre tillagning. Pizza är en underbar rätt som man kan avnjuta med sin kärlek en romantisk kväll, på jobbet med kollegorna, eller så kan man bjuda hem vännerna på rykande, hembakade pizzor!