Pizza är en omtyckt maträtt världen över och nästan oavsett var du befinner dig kan du hitta en pizzeria – om än i lokal tappning.
Historia
Att ha någon form av fyllning på ett bröd är en gammal mattradition och även om vi idag tänker att Italien är pizzans hemland kan principen av bröd och fyllning inte hänföras just dit. Dock ser många Neapel som pizzans ursprungsstad och det kan bero på att bagaren Raffaele Esposito år 1889 skapade en Margherita vilken skulle imponera under det förestående kungabesöket. Esposito skapade en pizza med tomatsås, mozzarellaost och basilika – främst för att pizzan skulle gå i Italiens färger – och han blev då den förste att, officiellt, lägga ost på pizzan. Pizzan namngavs efter drottning Margherita som besökte Neapel tillsammans med sin make, kung Umberto. Kungaparet åt pizzan och drottningen sände sedan ett tackbrev till Esposito. Så säger legenden om Margheritan… Idag vet vi att tackbrevet var en förfalskning men det har ändå bidragit till pizzans popularitet och det gav Espesito fin marknadsföring.
Hämtmat
Även om nästan alla pizzerior erbjuder möjligheten att äta på plats väljer de allra flesta, i alla fall i Sverige, att ta med pizzan hem. Kanske är Pizza Hut ett undantag då många ser det mer som en restaurang och det vet bland annat Pizzeria Halmstad som välkomnar sina gäster till en trivsam miljö ihop med goda pizzor. Populärast bland många är pizzabuffén. Dock serveras här många andra rätter, framför allt kvällstid.
Varianter av pizza
Den vanliga pizzan i all ära men det finns så många fler varianter:
- Minipizzan = pizzetta
- Fyrkantiga rutor utskurna ur en större pizza = pizza al taglio
- Knäckepizza = knäckebröd som botten istället för traditionell pizzabotten
- Panpizza = tjockbottnad amerikansk variant
- Pizzamuffin = muffin med pizzasmak och fyllning
- Flatbread = tunnare pizza med annan botten
- Efterrättspizza = kreativa efterrättsfyllningar
UNESCO
År 2017 blev konsten att tillaga napolitansk pizza utnämnt till ett immateriellt kulturarv. Men hur tillverkas pizzan och hur ska den se ut?
Degen ska tillverkas av vetemjöl, vatten, jäst och salt och alla ingredienser ska komma från Kampanien. Degen ska jäsas i omgångar för att sedan formas rund och platt för hand, inga maskiner, kavlar eller dylikt ska användas. Pizzan ska sedan formas så att den har en diameter om 30-35 centimeter och höga kanter. Den ska vara både mjuk och elastisk. På pizzan lägger du antingen tomater, vitlök, olivolja och oregano (Pizza Marinara) eller tomater, mozzarella, riven ost, olivolja och basilika (Pizza Margherita) och sedan gräddar du den i en vedeldad ugn. Det spelar ingen roll var pizzan tillverkas så länge den följer ovanstående tillverkningsprocess.
Att UNESCO tog upp pizzan på sin lista handlar om mer än att det är en god maträtt. Det handlar om kulturen kring produktionen där man inkluderar gester, sånger, en lokal jargong och det visuella uttrycket men en förmåga att hantera pizzadegen. Dessutom delar man med sig av traditionen till andra.