Pizza är en populär maträtt som lägger guldkant på helgen och lindrar en redig bakfylla. Maträtten består av ett tunt, platt bröd med en valfri fyllning ovanpå som sedan gräddas i ugnen. Fyllningen kan variera, men något som de allra flesta pizzor grundas med är en tomatsås och toppas sedan med ost. Men för att ta reda på hur pizzan blev en av våra mest älskade maträtter måste vi dyka in i dess historia.
Pizzans ursprung
Att äta bröd med fyllning är något vi gjort under hela mänsklighetens historia. Eftersom pizzan har funnits ungefär lika länge som mänskligheten är det svårt för historiker att veta exakt var pizzan har sitt första ursprung.
Den teori som vi än idag pratar om när vi pratar om pizzans ursprung är att den första pizzan skapades i Italien. Man vet att man ätit platt bröd med topping både i gamla Egypten, antikens Grekland och i romarriket. Men pizzan så som vi känner igen den idag kan man spåra till Italien och staden Neapel.
Neapel på 1700-talet var en av Europas största städer och en stad som växte snabbt. Som alla stora städer hade Neapel en fattigare del och man tror att det är där pizzan först kommer ifrån eftersom man behövde mat som går snabbt att laga och som inte kostar så mycket.
Pizzans popularitet
Men det dröjde fram till slutet på 1800-talet innan pizzan blev något som även åts av de som hade det bättre ställt. Tack vare att kung Umberto I och drottning Margherita enligt sägnen var på genomresa från Frankrike och hade tröttnat på det franska köket. Kungaparet bad en lokal pizzeria om smakprov. Den pizza som drottningen fastnade mest för var den med mozzarellaost, tomat och basilika. Därav fick pizzan också sitt namn. Med drottningens välsignelse spred sig pizzaätandets popularitet.
Pizzan stannade dock kvar i Neapel fram till 1940-talet då den började sprida sig utanför Neapels gränser och ut i världen. Det var i och med att italienska utvandrare bosatte sig i USA och tog den traditionella italienska matlagningen med sig, däribland pizzan. Man började att göra pizzor som var snarlika de som fanns i Neapel både i Chicago, New York och Boston.
En av de allra första restaurangerna i USA som hade tillstånd att sälja pizza fanns på gatan Spring Street i Manhattan, New York. Restaurangen hette G. Lombardi’s och började sälja pizza på menyn år 1905. Pizzans popularitet växte sig ännu starkare i USA efter andra världskriget. Fram till dess hade pizzan setts som en etnisk maträtt som främst åts av de italienska invandrarna. Men på 1940-talet i USA blev pizzan något som åts av alla. Eftersom den åts av fler blev efterfrågan på variationer av toppingar också fler.