Så hur tog sig pizzan till Sverige?
Pizzan tog sig till Sverige på ungefär samma sätt som den tog sig till USA, genom italienska invandrare. Det råder en del diskussioner kring vilka som var först i Sverige med att servera pizza på menyn. Men en av de första var en restaurang som hette Sjöhagen och fanns i Västerås och öppnade sin första pizzaservering år 1947. En annan kandidat om att vara den första i Sverige finns i Stockholm. Den som sägs vara upphovsmannen till den första pizzerian är den italienska mannen Luciano Frati som öppnade sin restaurang samma år, alltså 1947, och serverade pizza på menyn.
Ungefär 20 år senare, år 1969, öppnades den första riktiga pizzerian. Pizzerian låg i Stockholm på Gustav Adolfs torg och och hette Pizzeria Piazza Opera. Det var också här som pizzasalladen uppfanns och började att serveras till pizzan.
På 1960-talet var pizza något som främst lockade svenska ungdomar och på 1970-talet blev pizzan mer populär och fick ett större genomslag. Vid samma tid kritiserades pizzan av bland annat Lantbrukarnas Riksförbund som tyckte att pizzan gjorde att palten höll på att försvinna. Andra kritiska röster om pizzan skrevs det om i Dagens Nyheter där pizzan beskrevs som en utländsk pannkaka.
I Sverige så är inte traditionen av att baka pizzor enbart italiensk, utan den är också grekisk, syrisk och jugoslavisk. Det har gjort att vi fått pizzavarianter som bara finns i Sverige. Till exempel kebabpizzan.
I Sverige finns det omkring 3500 pizzerior. En pizzeria behöver inte endast ha pizza på menyn utan det finns också annan snabbmat som till exempel hamburgare och kebab. De flesta pizzeriorna är små familjeföretag och tillhör inte någon större kedja.